RSS
 

Reisverslag – oktober 2012 – Leerlingen vertellen

24 Feb

Djamila Ouédraogo, 11 jaar.

djamila2    djamila3

Kaya, 29 oktober 2012. Vertaald van en naar gebarentaal door de onderwijzer van haar klas, CM1 (5de jaar basisonderwijs).

Mijn mama geeft les in een andere school. Mijn vader werkt ergens ver weg. Hij is prefect in een school. Hij is er niet, maar af en toe komt hij naar huis. Ik heb geen zussen en broers. Ik woon wel samen met onze familie. Dat zijn heel veel mensen en kinderen.

Ik ben doof geworden toen ik nog heel klein was (2 jaar. MM). Dat kwam doordat ik ziek was (meningitis die te laat werd gediagnosticeerd, MM). Ik ga al lang naar school, maar hoeveel jaar al dat weet ik niet. Ik ben graag op school omdat ik hier veel kan leren. Wat ik het liefst doe is schrijven. (volgens de onderwijzer is Djamila de beste leerling van de klas)

Ik weet niet om hoe laat ik ‘s morgens opsta. Mijn mama maakt mij wakker. Ik denk dat dat om 6 uur is.  Dan poets ik mijn tanden. Voor ontbijt eten we brood met boter en we drinken koffie met melk (de andere kinderen in de klas moeten hier erg om lachen, want dat is geen traditioneel Afrikaanse gewoonte. MM).

Ik kom naar school op de fiets. Van mijn huis naar de school is het maar 10 minuten fietsen.

Mijn mama helpen moet ik niet. Ik moet alleen mezelf wassen. Soms roept zij een vrouw en ze geeft haar geld, en dan doet die vrouw de was voor ons. Mijn mama kookt wel zelf.

Thuis leer ik mijn lessen. We hebben thuis boeken (dat vinden de andere kinderen in de klas ongelooflijk. MM). Ik lees dikwijls een boek samen met mijn nichtjes. Dat doe ik graag.

’s Avonds eet ik het liefst tô. Tô is gemaakt van maïs.

Ik ga naar bed als mijn mama zegt dat het tijd is. Ik weet niet om hoe laat dat is, maar ik denk om 21 uur.

 

Jacouba Kourita, 13 jaar.

jacouba2    jacouba3

Kaya, 29 oktober 2012. Vertaald van en naar gebarentaal door de onderwijzer van zijn klas, CM1 (5de jaar basisonderwijs).

Ik ga naar school van toen ik 8 was. Ik ben nu al 5 jaar in deze school.

Wij zijn met 5 kinderen thuis. Ik ben de oudste. Mijn 3 broertjes gaan naar een andere school. Mijn zusje gaat nog niet naar school, die is nog te klein.

Ik ben altijd doof geweest.

Ik woon hier niet ver vandaan, 2 km maar. En ik kom op de fiets naar school.

’s Morgens sta ik op om 5 uur, of misschien al vroeger. Dan bidden we samen (een moslim familie). Daarna was ik mij en ik poets mijn tanden. We eten rijst met saus.

Dan moet ik het vuil op de ‘cour’ waar wij wonen bijeenvegen, de hopen van de ezel en zo. Daarna ga ik met een stootkar op 3 wielen water halen. Daar moet je elke keer voor betalen. Dat water is voor de dieren, voor de was, om onszelf te wassen, om te koken, voor alles. Op de stootkar kunnen 3 grote potten, en daar moet ik hard aan duwen.

‘s Middags ga ik thuis eten. Dan was ik enkel mijn voorarmen en voeten. En ’s avonds was ik me weer helemaal.

Als ik groot ben wil ik graag sigaretten roken. Na de basisschool wil ik misschien wel schrijnwerkerij gaan leren. Of mecanicien voor motto’s worden. Maar eigenlijk wil ik commercant worden, dingen verkopen, zoals mijn vader. Vader verkoopt kleren op een stand op de markt samen met zijn vrienden. Als er geen school is ga ik hem daar helpen. Mijn moeder weeft tafelkleden en zo.

Ik kom naar school om te leren. Het liefst leer ik aardrijkskunde. Dat gaat over vuur, en over de planten.

 

ABDOUL LATIF Sakandé, 11 jaar

abdoul    abdoul1

Kaya, 29 oktober 2012. Vertaald van en naar gebarentaal door de onderwijzer van zijn klas, CP2 (4de jaar basisonderwijs).

Ik ben doof sedert 3 jaar. Dat kwam door een ziekte (meningitis). Ik kan niets meer horen maar ik kan nog wel een beetje praten. Toen ik doof werd zat ik in CP1 (1ste jaar basisonderwijs) in een gewone school.

Nog daarvoor was ik in een Arabische school (een Koranschool). Maar mijn ouders vonden dat ik daar niets leerde en toen stuurden ze me naar een gewone school.

Wij zijn thuis met 6. Ik heb 3 broers en 2 zussen. Ik ben de jongste. ’s Morgens bidden we eerst. Dan eten we.

Ik haast me altijd naar school om goed op tijd te zijn. Want ik weet dat onze meester al lang voor 7 uur daar is, en dan ben ik er al samen met hem. Ik kom graag naar school. Ik kan heel goed en heel snel alles van rekenen. Thuis leer ik mijn lessen. En ik ga voetballen met vrienden op een braak liggend stuk land.

Ik moet niet helpen maar toch help ik dikwijls mijn vader. Hij verkoopt katapulten. Daar zijn hele grote bij waarmee je dieven kan beschieten. Katapulten verkopen, dat wil ik later ook gaan doen.

 

De dove leerlingen van klas CM1(5de klas basisschool) vertellen wat ze zouden willen doen als ze klaar zijn met de basisschool.

klas2
Kaya, 29 oktober 2012

  • Anne is 18. Ze combineert CM1 met het naaiatelier waar ze leert naaien. Ik weef al samen met mijn mama. Dat wil ik blijven doen. Het liefste knoop ik handtassen. Of ik wil trouwen? Ik denk het niet. Ik ken wel een jongen, maar niet om te trouwen (veel pret in de klas, en Anne bloost).
  • Een meisje: ik wil later beignets en koekjes bakken en verkopen.
  • Djamila, 11 jaar: ik weet het nog niet.
  • Een jongen: Ik ga nu al stenen maken (bouwstenen vormen uit grond) bij iemand naast de moskee. Dat wil ik blijven doen.
  • Een jongen: Mijn vader verkoopt GSM’s. Dat wil ik later ook gaan doen.
  • Een jongen: Ik word metselaar. Ik ga nu ook al bouwstenen maken bij iemand.
  • Een jongen: Ik wil later in een winkel werken, zoals mijn ouders. (Zijn ouders hebben een winkel met allerlei: voeding, schriften, kookpotten, enzovoort.).
  • Een jongen: ik wil later banden van auto’s en vrachtwagens terugplakken.

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.