RSS
 

Reisverslag – oktober 2012

22 Feb

Gisteren hadden we een bijzonder stipte en rustige vlucht. Ook onze 6 enorme en onhandige bagages van elk 23 kg doorstonden de reis. We zijn zoals voorheen in het afgeleefde maar centraal gelegen RAN hotel, het is betaalbaar, althans voor Westerse normen, en heeft een groot overdekt terras waar je vrijelijk kunt werken en mensen ontvangen…

 

Zo begon het eerste verslag dat Magda en Julia het thuisfront stuurden van hun reis in oktober ll. naar Burkina Faso.

De  oktoberreis had tot doel de nabije toekomst van de school te helpen vormgeven en te steunen, zowel qua onderwijs, als qua infrastructuur. Doelstellingen, missie, zorgen, motivatie en vergoedingen van personeel, andere begeleiders plus directeur  kwamen herhaaldelijke ter sprake. De vraag hoe de bijdragen van Apatam vzw kunnen besteed worden, probeerden de  bezoekers samen met het schoolpersoneel uit te klaren.

Dankzij de Apatam-sympathisanten werd er sinds het opstarten van het project reeds heel wat gerealiseerd, nl. 3 nieuwe afgewerkte klassen met aangepast meubilair. Het is nu een echte school geworden met 6 ingerichte klassen. Directeur Pamoussa is er bijzonder trots op.

De eerstvolgende realisaties in de dovenschool die tijdens het bezoek in Kaya werden besproken, zijn de plaatsing van de zonnepanelen, het bouwen van een bureau voor de directeur en van een opslagplaats voor de batterijen. Juul die eveneens afreisde naar Kaya plande er in samenspraak met Pamoussa en Burkinese vaklui de installatie van de zonnepanelen. De oplossing van het nijpend probleem van de waterafvoer tijdens het regenseizoen eiste veel tijd en aandacht van de bezoekers. De komende maanden zullen de voorgestelde plannen verder overdacht, getekend en overlegd worden.

De geplande gebouwen zouden eind augustus 2013 klaar moeten zijn. De elektrificatie zal worden uitgevoerd in de loop van september 2013.

 

INTERESSANTE WEETJES

Over de school:

In oktober 2012 zijn er 79 leerlingen ingeschreven voor de lagere school en 6 in de kleuterschool.

Er zijn 2 tweelingen die les volgen: dat brengt geluk.

In het eerste jaar zijn nu 24 kinderen.

Er zijn 13 internen: 7 meisjes en 4 jongens.

De internen zorgen voor zichzelf, de oudste kookt. Pamoussa zorgt voor voorraad en gerief. De kinderen kregen pillampen want doven kunnen natuurlijk niet met elkaar spreken of elkaar verstaan in het donker.

’s Nachts is “de gardien” op post. De gardien slaapt in een klas of buiten.

Van de 5 onderwijzers zijn er 4 gediplomeerd.

Er komt “een maternelle”.

Begeleiders zorgen voor het functioneren van de ateliers. Het schrijnwerkatelier probeert zelfstandig te functioneren. Het naaiatelier gaat uniformen maken voor de leerlingen.

Over directeur Pamoussa:

Pamoussa heeft 1 vrouw en 3 kinderen. Zijn ouders leven nog. Zijn vader heeft 3 vrouwen. Pamoussa heeft bij zijn eigen moeder 7 broers en zussen. Geen van allen hebben gestudeerd. Hij heeft in zijn eigen huis nog zeven andere kinderen van de familie waarvoor hij zorgt.

Elke donderdag geeft Pamoussa bijscholing aan de leraars in gebarentaal.

Elke dinsdag wordt Pamoussa gedurende 1 uur geïnterviewd op een lokale radiozender en kunnen mensen vragen stellen. Dat is een van de meerdere manieren waarop hij aan sensibilisering doet i.v.m. handicaps, AIDS, gezondheidzorg,…

Pamoussa wil een winkeltje openen waarin producten van de ateliers en onze meegebrachte voorwerpen worden verkocht ten voordele van de school.

 

 

Reacties zijn gesloten.