RSS
 

Reisverslag – september 2013

30 Sep

Zie ook rubriek foto’s

Julia en Magda reisden in september 2013 af naar de dovenschool in Kaya.
Doel van de reis: overleggen met directeur Pamoussa(P), de pedagogische directeur en de leraren over de situatie van de school bij het begin van het nieuwe schooljaar plus hulp en bijstand verlenen aan de afgevaardigden van IzG met de installatie van de zonnepanelen en de twee wateropslagtanks. Hier volgen enkele boeiende dagboekfragmenten.

 15 september 2013

Julia is met Juul (elektrificatie) en Georges (wateropslag) al bijna een week in Kaya. Ondertussen werkten Marie-Thérèse (M-Th) en ik samen voor Ex-Change ( zeer goed gelukt!!!).
Vrijdag, zijn de architecten Elise en Tom(werken aan een masterplan voor de schoolsite) aangekomen in Ouagadougou. Met naaimachine! M-Th heeft hen samen met mij opgehaald en ons naar het RAN Somketa hotel gebracht. Het stel en ik struinden een ganse dag door de stad.
Ik deed reeds redelijk veel inkopen voor onze winkel. We werden overal bestormd, tot lastig gevallen, door verkopers. Er was ook in de verste verte geen andere klant te bekennen. We vroegen hun waarom, sommigen wijten het aan het stilvallen van het toerisme in Mali en de onrust in de hele regio. Hopelijk kocht ik niet al te veel! Vanavond waren Tom en Elyse en ik uitgenodigd om te eten bij Belgen die hier al 22 jaar wonen en als evangelische missionarissen enkele sociale projecten leiden.
Morgen, zondagmorgen, pikt M-Th ons op en vertrekken we samen naar Kaya om er Julia, Juul en Georges te vervoegen. In de vooravond arriveren we in Kaya.

Van Julia weet ik via de telefoon:
Het werk(de zonnepanelen) van Juul was op 3 dagen klaar, dank zij een goede voorbereiding en een zeer dynamische lokale ploeg. Hij heeft dus uitstekend voorbereidend werk geleverd en de juiste firma hier uitgekozen. De panelen werken naar het schijnt prima, maar omdat het vaak bewolkt is in dit regenseizoen waren de batterijen nog nooit helemaal vol geraakt. Dat komt wel in orde!
Nu werkt Juul mee met Georges.
De 2 waterciternes vragen meer tijd omdat de vorige fase of laag altijd moet drogen voor de volgende kan worden gebouwd. Bovendien moeten ze telkens het regent – met hevige overvloedige en soms lange ‘ buien -alles afdekken en stilleggen. En de ploeg is ook laat ons zeggen van een beperktere dynamiek.
Maar het komt in orde.
Als ik hen aan de telefoon heb klinkt het daar altijd energiek en vrolijk.
Ik heb begrepen dat ze veel moeten overleggen met Pamoussa en zoeken naar oplossingen voor bepaalde vragen tot hij het ‘une bonne idée’ vindt. Maar het gaat zo te horen goed.
Ik ben benieuwd om het maandag allemaal te zien en mee te maken. En Tom en Elise niet minder dan ik.

16 september 2013

Gisteren met M-Th, Tom en Elise aangekomen in Kaya. Onderweg een merkwaardig sculpturenpark bezocht, en het Operndorf, een Duits project dat door de Burkinese architect Kéré ontworpen is. Groots en prachtig. zelfs naar onze normen uitzonderlijk perfect afgewerkt. Maar vooral: door ingenieuze dakconstructies wordt het binnen nooit meer dan 25gr. Voer voor architecten.
Julia, Juul en Georges waren juist uit de school vertrokken toen wij daar aankwamen. Pamoussa haastte zich op zijn moto naar ons toe en heeft ons rondgeleid en alles gedemonstreerd. Hij is razend enthousiast en fier! Het is gewoon schitterend wat er is gerealiseerd: het bureau met opslagruimte van P, de verlichting en de stopcontacten, de hangar bij de internen, de waterciternes die bijna klaar zijn: het is ongelooflijk hoe alles erop is vooruit gegaan!
Vandaag wordt er verder gewerkt aan de citernes en andere ingrepen ivm de wateraflopen. Tom en Elise gaan beginnen met veel informatie verzamelen bij P en met meten. Julia, M-Th en ik beginnen met onder elkaar een agenda voor onze besprekingen met P op te stellen en onze aanpak af te stemmen, daarna hopen we hem ook te pakken te krijgen om rustig met hem te kunnen spreken.
Vandaag begint het schooljaar voor de leraars. Die zullen we dus ook zien. Moeilijkheid: het is nog niet duidelijk wie de leraars zullen zijn. Want dat fameuze examen is nog niet geweest. We bespreken vandaag ook met elkaar en met P het ‘atelier’ (soort workshop) dat we morgen en overmorgen met hen gaan doen.
Ik ben benieuwd wat de dag ons zal brengen.
Die dag is hier nog niet zo ver gevorderd als bij jullie: er is 2 u verschil. We logeren in een aangenaam hotelletje dat hoort bij een project (bijna alles is hier van het een of ander project) van een Nederlandse mevr. die hier ook woont. In dit hotelletje en een restaurantje verderop leidt ze jongeren die uit haar centrum of uit haar school komen op voor de horeca. Maar stel je hierbij geen westerse opleiding of omstandigheden voor!

17 september 2013

Vlug wat nieuws tijdens onze middagpauze.
Ici ‘ca marche’ en ‘pas de problèmes’. Vooral als er wel problemen zijn. Maar het is waar dat de werken opschieten en alles verloopt in een prima sfeer.
De elektrificatie is afgewerkt. Aan de waterafvoer en wateropslag in 2 reuze citernes wordt nog hard gewerkt door onze ingenieurs zonder grenzen en de lokale ploeg. Om de deksels op de citernes te hijsen zijn vanmorgen alle mannen die in de buurt waren opgetrommeld. Voorlopig is het maar voor 1 van de 2 citernes gelukt. Maar opgeven staat hier niet in de woordenlijst.
Elise en Tom hebben alles opgemeten. Ze zijn sedert vanmorgen in nauwe communicatie met Pamoussa over de dromen voor de bestemming van de vrije ruimtes en de uitbreiding van het vastgoed. P werkt goed mee. Ik denk dat ze fantastisch werk leveren en erin slagen een echte gesprekspartner voor de school te zijn. Ze zien er met hun petjes en meetapparatuur echt professioneel uit. En ze zijn echt sympathiek.
Marie -Therese is de geknipte tussenpersoon tussen onze verschillende culturen!
Vanmorgen deden M-Th en ik onze eerste sessie met de 7 leraars van vorig jaar plus 1 nieuwe.
We vertelden eerst uitgebreid over ons: de marraine van de school en APATAM. Hoe we begonnen zijn, waarom we deze school gekozen hebben, wat onze doelstellingen en prioriteiten zijn en waarom, wat onze motieven zijn om dit te doen, hoe we met de school samenwerken en hoe niet, wat we in België doen om aan geld voor de school te komen, hoe en waarom onze middelen beperkt zijn, enzovoort. Zij zegden dat ze dat allemaal niet echt wisten en dat ze het nu echt snappen, en dat het hen extra motiveert om zichzelf te investeren voor de doven en voor deze school, samen met ons. Daarna vertelde elke leraar zijn/haar problemen op pedagogisch vlak in de eigen klas en gaf M-Th daarop commentaren. Daarvan volgt later nog een verslag. Het was voor ons en hen een zeer boeiende bijeenkomst! Morgen gaan we verder.

Kaya-Atelier-met-de-leraars-(8)   Kaya-Atelier-met-de-leraars-(3)   Kaya-Atelier-met-de-leraars

Kaya-De-leraars-na-het-atelier-(3)
We hebben de indruk dat de directeur (pedagogische) een man is met de juiste motivatie en behoorlijk professioneel ook.
Julia is in alles wat hier gebeurt de mediator, facilitator, organisator, regelaar, enzovoort. Ze heeft bovendien een heel goed contact ontwikkeld met Pamoussa en weet de dingen heel goed bij hem aan te brengen. Hij accepteert zowat alles van haar. Het valt ons wel op dat zijn leraars van vele zaken toch wel op de hoogte zijn.
Ik denk dat het een geluk is voor de kwaliteit van het onderwijs en de school dat de pedagogisch directeur die aspecten van P overnam. P is daarvoor te veel een ondernemer en zeer naar buiten gericht bezig. Wat natuurlijk ook belangrijk is en maakt dat de school staat waar ze staat.
Mochten jullie 1 of 2 gepensioneerde kleuterleidsters kennen die hier de 2 begeleidsters op weg kunnen helpen: spreek ze aub aan om hier een paar weken ondersteuning te komen geven.
Het is hier erg heet. Werken te velde en op de chantiers in deze extreme hitte is zeer vermoeiend. Het heeft nu al in dagen niet meer geregend. Het regenseizoen loopt op zijn einde en de temperaturen stijgen alweer.
Donderdag wordt alles ingehuldigd.

19 september 2013

Er is veel te vertellen. Mondelinge toelichting en foto’s zullen duidelijker zijn dan deze punten:

De fête d’inauguration was vandaag van 10 tot 1.30u. Met een 100-tal gasten, veel belangrijke mensen die bijna allemaal een speechke deden, het ene al protocolairder en plechtiger dan het andere. Waaronder wij van Apatam, ook Juul en Georges van IzG, Marie-Therese de marraine van de school, maar meer dan wij: een vertegenwoordiger van de burgemeester van Kaya, de verantwoordelijke voor onderwijs van de provincie Sanmatenga en zijn bazin die voor een regio van 3 provincies verantwoordelijk is. En de voorzitter van de mannelijke ouders en de voorzitster van de vrouwelijke ouders. Nadien eten en een drank voor iedereen. Ambiance! Alle licht werd gedemonstreerd, en er werd gedronken uit een van beide watertanks.

De maquette van Tom en Elise werd een curiosum gevonden. Grappig.

Nu maken we de agenda’s voor morgen en overmorgen. Er is nog redelijk wat te doen.
We zijn altijd plakkerig van de hitte, het vuil, het stof. Het zal thuis weer te comfortabel zijn!

 Overhandiging naaimachine aan Ibrahim(dove man) en zijn vader.

Kaya-Overhandiging-naaimachine-aan-dove-Ibrahim-en-zijn-vader-(26)   Kaya-Overhandiging-naaimachine-aan-dove-Ibrahim-en-zijn-vader-(20)

Kaya-Overhandiging-naaimachine-aan-dove-Ibrahim-en-zijn-vader-(21)

 

 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.