RSS
 

Nieuwsbrief 10 – november 2015

03 Jan

Nieuwsbrief – 10

November 2015

www.apatamvzw.be

apatam1bis

 

Evolutie van onze dovenschool in Burkina Faso

 

Burkina Faso heeft een zwaar jaar achter de rug en staat nog steeds voor een aantal uitdagingen. Na de revolutie in oktober 2014 en de uiteindelijk mislukte staatsgreep in september 2015, zijn er nu de verkiezingen en de regeringsvorming op til. Een aantal openbare aangelegenheden heeft een jaar lang hinder ondervonden: ministeries werkten nauwelijks en allerlei zaken van algemeen nut (openbaar vervoer, elektriciteit, internet, etc.) werkten slecht.

Maar onze dovenschool in Kaya werkte ondanks alles door, en hoe! De leerlingen die meededen aan het nationale examen op het einde van de zesde klas haalden een slaagpercentage van 88% en de dove kinderen onder hen slaagden allemaal. Dit schooljaar zijn 270 kinderen ingeschreven, waaronder 37 dove.
Verder zijn er de laatste maanden een aantal werken afgerond, waarover hieronder een fotoverslag.

Dankzij u is dit allemaal mogelijk geworden. De school kan zowel voor de kinderen als voor de leraars en andere begeleiders op een goed niveau functioneren en dat in een kader en omgeving die steeds meer voldoen aan de condities voor leren en welzijn.

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de school voor leerlingen en ouders echt aantrekkelijk is geworden, dat de leraars dit jaar bijzonder fier zijn op ‘hun’ school en super gemotiveerd weer aan de slag gingen. Maar ook: dat er naast verdere ondersteuning voor het functioneren van school en internaat ook nood is aan 40 extra schoolbanken, en aan een ruimer naaiatelier, en aan zitjes onder het afdak en aan nog zoveel meer.

Apatam vzw zet zich verder in voor de school. Dat kunnen we echter alleen maar met uw hulp. Waarvoor dank!

 

Uw bijdrage is altijd welkom en kan fiscaalvriendelijk zijn (een gift vanaf 40 euro is fiscaal aftrekbaar),

via: Iban BE48 5230 8027 2427 – bic  TRIOBEBB

Leraars zonder grenzen,  Jan de Graefstraat 7, 2600 Berchem
Vermelding:  voor APATAM vzw

 Voor schenkingen ZONDER  fiscaal attest  gebruikt u het rekeningnummer van Apatam vzw zelf:
via: Iban BE89 9730 2574 8985 – BIC: ARSPBE22 – met vermelding: dovenschool Kaya.

Al uw giften gaan integraal en rechtstreeks naar de school.

 

Bouwactiviteiten in de dovenschool van Kaya het voorbije jaar

 

De werken op het schoolterrein werden vooral verwezenlijkt door de inzet ter plaatse van Michel Ratiau, die jarenlang actief was in Burkina Faso samen met Marie-Thérèse Zerbo, de meter van onze school, evenals van de directeur en de leraars. Waarvoor onze grote dank.

Aan de hand van de fotoreportage hieronder krijgt u een overzicht van de aard en de omvang van deze werken in 2015.

D e   o m h e i n i n g

Zoektocht naar beste aannemer en aanvoer van de materialen
Michel is op zoek gegaan naar een bekwame aannemer om 375 meter omheining rond het terrein van de dovenschool in Kaya op te richten. Een zware en moeilijke opdracht, vooral omdat deze manier van omheinen in Burkina Faso niet courant is. Ze biedt het voordeel van flexibiliteit en een goede prijs kwaliteit verhouding. De palen werden ter plaatse geproduceerd door een aannemer uit Kaya en met machines uit Ouagodougou.

fabricatie-platen   materiaal1

 

De werken
In de maand oktober waren ongeveer alle panelen afgewerkt en is Michel naar Kaya gevlogen om de plaatsing van de omheining op te volgen. De directeur Pamoussa en verschillende leraars staken de handen uit de mouwen om de constructie tijdens Michels verblijf in Kaya tot een goed einde te brengen.

oprichten-muur-11   oprichting-muur-2

Het resultaat
Uiteindelijk zijn de werken op tijd klaargekomen en is iedereen gelukkig met het bestaande resultaat. De kinderen voelen zich op school meer op hun eigen plek, leraars en begeleiders hebben een beter overzicht, ongewenste bezoekers hebben minder gemakkelijke toegang.

muur-trampoline

schoolgebouwen-en-omheining

D e   a p a t a m

De apatam of het afdak van 12 x 6 meter werd door een goede smid in Ouagadougou gemaakt en ter plaatse gemonteerd. Het biedt schaduw voor lessen, spelen, gesprekken, evenementen, kortom: allerhande bijeenkomsten van leerlingen of ouders of bezoekers.

geraamte-dak   dak-en-vloer-van-apatam

 

E e n   v o e t p a d   e n    e e n    h e l l e n d   v o e t p a d

Een voetpad voor de sanitaire gebouwen en het internaat zorgt ervoor dat de internen niet door het zand moeten als ze van de ene ruimte naar de andere gaan, dat de lokalen beter te onderhouden zijn en de tegelvloer van de slaapzaaltjes langer meegaat.
Een hellend voetpad werd bij elke klasdeur voorzien ten behoeve van leerlingen met een fysieke handicap.

pad-aan-sanitair   IMG_3404

 

 

plan-2016

 

APATAM VZW  – www.apatamvzw.be

Gesteund door de Provincie Limburg

Aangesloten bij Leraars zonder Grenzen

 

 
Geen reacties

Gepost in Nieuws

 

Reacties zijn gesloten.