RSS
 

Activiteiten

2014_08_31

ROMMELMARKT KESSEL_LO

In de stille straatjes achter de Martelarenlaan in Kessel-lo waren de leden van Apatam vzw
op 31 augustus 2014 present op de buurtmarkt. Na  twee uur verkoop dwongen hevige stortregens alle standhouders op de vlucht. Toch zijn we tevreden. We zijn immers niet met lege handen thuisgekomen!

 

2014_06_28

LIMBURG AAN ZEE  –  BORGLOON

Op zaterdag 28 juni 2014 organiseerde de provincie Limburg, in de persoon van Herwig Nulens, de jaarlijkse manifestatie Limburg aan zee te Borgloon. Herwig zorgde voor elk wat wils: muziek, tentoonstellingen, vertellingen, workshops en theater.

Apatam vzw bouwde er zijn stand op en onze meter Marie-Thérèse Zerbo verzorgde de workshop over het leven in Burkina Faso.

Het slechte weer kon het enthousiasme niet temperen. Alle deelnemers kijken terug op een geslaagd experiment.

Borgloon - Limburg aan zee 2014 1   Borgloon - Limburg aan zee 2014

Borgloon - Limburg aan zee 2014 4 Marie-Therese

Borgloon - Limburg aan zee 2014 5 Marie Therese   Borgloon - Limburg aan zee 2014 6 Marie Therese en Yacine

 

 2013_10_05

LERAARS ZONDER GRENZEN: VIJFTIEN JAAR SOLIDAIR MET HET ZUIDEN

‘Leraars zonder Grenzen’ organiseerde in Oostakker op 5 oktober 2013
– zijn 3de lustrum;
– zijn projectenbeurs;
– zijn terugkomdag voor uitgezonden vrijwilligers en stagiaires.
Apatam vzw vierde natuurlijk mee want een dergelijke gelegenheid biedt ons de mogelijkheid Apatam aan een breder publiek voor te stellen en inspirerende ideeën voor onze vzw te vergaren.

 

2013_08_04

LIMBURG AAN ZEE

De provincie Limburg en de gemeente Ham organiseerden de eerste editie van een gezinsfeest voor wereldburgers. Hierbij stond de beleving van de bezoekers centraal in relatie tot ontwikkelingssamenwerking.
Apatam demonstreerde verschillende Afrikaanse kledingsstijlen, enkele specifieke landbouwproducten en de zuiderse creativiteit bij de verwerking van recuperatiemateriaal.

the Lighthouse  woestijnhuisje Mauretanië  Limburg aan zee-3Limburg aan zee-2  katoen  Limburg aan zee

 

2013_05_05

FIETSEN  EN  WANDELEN  MET  TERIYA

Apatam nam deel aan de jaarlijkse fiets-en wandeldag ingericht door Teriya ten voordele van het naai-, verf- en borduuratelier Benkan, te Bamoko, Mali.
Wij vertelden de aanwezigen over onze activiteiten in de dovenschool te Kaya en verkochten kleine Afrikaanse artikelen ten voordele van ons project.

 Teriya-dag-mei-2013-038   Teriya-dag-mei-2013-055  

 

2013_04_05

SOLIDARITEITSDAG  TECHNOLOGIECAMPUS GENT

Studenten van de richting Facility Management aan de KaHo Sint-Lievens te Gent organiseerden een solidariteitsdag  over de 3de wereld. Het doel was studenten en docenten van de campus te informeren over de Noord-Zuid situatie.
Apatam werkte mee. De Apatam shop werd geopend en onder een deugddoend lentezonnetje werd ons Kaya-project aan het jonge publiek voorgesteld.

Gent speelplaats mei 2013   Gent-studenten-mei-2013

 

2012_11_25

WERELDMARKT LIER

Apatam samen met de talrijke deelnemers die de volledige feestzaal van het Cultureel Centrum vulden en de grote  publieke belangstelling zorgden voor een geslaagde namiddag.

Zangers en dansers uit verschillende werelddelen creëerden een gezellige universele toets.

 

2012_11_17

PROJECTENBEURS LERAARS ZONDER GRENZEN.

Apatam vzw stelde zijn kandidatuur voor lidmaatschap bij Leraars zonder Grenzen(LzG). Het lidmaatschap is ondertussen reeds  goedgekeurd door de Raad van Bestuur. Op 17 november organiseerde LzG een projectenbeurs in Aalst waar Apatam vzw samen met 22 andere scholenprojecten en kandidaat-vrijwilligers aanwezig was met een informatie- en verkoopstand.

 

2012_10_06

OUD-LEERLINGENDAG HEVERLEE

De leden van Apatam vzw studeerden tijdens hun humaniora aan de school van de zusters annunciaten in Heverlee.  Op 6 oktober ll. was het de jaarlijkse oud-leerlingendag.

De directie van de school had de vzw toelating gegeven om haar Burkina Shop te installeren in de receptiehal waarvan dankbaar gebruik is gemaakt om Burkinese en andere voorwerpen te verkopen ten gunste van de dovenschool in Kaya.

  

2012_08_8-20

TWEEDE SCHOENENACTIE VAN D’STORE BIERBEEK

D’Store Bierbeek doet in augustus 2012 weer een voetbalschoenenactie. De actie loopt van 8 tot 20 augustus.
Dus alle voetballers naar D’Store om hun oude voetbalschoenen in te ruilen! Jullie krijgen er geld(€15,-) voor bij de aankoop van een nieuw paar.
De ingezamelde, meest bruikbare schoenen verscheept Apatam naar de dovenschool in Kaya. Jullie kunnen er op rekenen dat de kinderen daar dolgelukkig zijn met een paar van jullie afdankers.

*****

Na afsluiting van deze inzameling konden 45 paren voetbalschoenen gerecupereerd en meegenomen worden naar de dovenschool in Kaya. Het resultaat hiervan was een spannende voetbalmatch zoals blijkt uit onderstaande foto.

 

2012_06_25

TWEEDE OPHALING VERZAMELACTIE DOVENSCHOOL KASTERLINDEN

Martha, Julia en Els gaan de dovenschool Kasterlinden verlossen van de resterende voorwerpen die de leerlingen bijeenbrachten. De omvang van de verzameling kan tellen. Een prachtige prestatie  van Kasterlinden!

Voor de dovenschool Kasterlinden volgt nog dit extra berichtje van Julia aan directeur Pamoussa van de dovenschool in Kaya op 22 juli 2012 :

Bonjour Pamoussa,

Ce matin, un expert d’Exchange a bien voulu prendre deux sacs de 23kg chaque avec du matériel.
Il arrive ce soir à Ouaga .
Ce sont surtout des vêtements et de chaussures collectés par les parents et les élèves de l’école de sourds à Bruxelles.
Encore une bonne journée.
Julia

En nog een vervolg aan dit verhaal…  Bestemming bereikt!

Directeur Pamoussa Sawadogo met twee zakken met ingezamelde voorwerpen door de dovenschool Kasterlinden.

Pamoussa Sawadogo mailde ons op 30 juli 2012: “Bien reçu le materiel collecté par les parents et les élèves de l’école de sourds à Bruxelles. Transmettez les nos sincères remerciements.”

De leerlingen van de dovenschool Kasterlinden mogen gerust zijn. Waarschijnlijk zijn er al Burkinese kinderen aan het voetballen met de schoenen die zij gegeven hebben. Gezellig toch, om elkaar zo te kunnen helpen!

2012_06_04

OPHALING VERZAMELACTIE DOVENSCHOOL KASTERLINDEN

Vandaag werden alle voorwerpen opgehaald die de kinderen van de dovenschool van Sint-Agatha-Berchem verzameld hebben.
Stomverbaasd hebben Martha en Greta staan kijken naar het brei- en speelgoed, de stapel kleren,  schoenen, schriften,… die de kinderen samen met hun leerkrachten met heel veel enthousiasme aan het sorteren waren. De kinderen stapelden nadien de pakken en zakken  in de auto tot er geen gaatje meer vrij was. Alles kon er zelfs niet in.  In de school staan nog verschillende dozen gereed om een tweede auto te vullen.
Dank aan de leerkrachten en de kinderen van de dovenschool Kasterlinden. De kinderen in Kaya zullen het heel prettig vinden.

2012_05_27

SAMENKOMST IN DE KERK VAN TURNHOUT

Op initiatief van Marie-Thérèse Zerbo gaf Magda aan de kerk van Turnhout een presentatie van foto’s en uitleg over de realisaties en de ontwikkeling van het project  van de school in Kaya. De toeschouwers hebben zich beter kunnen inleven in de situatie van de school en haar noden. De collectie in de kerk  heeft een aardige som opgebracht.

2012_05_06

FIETSDAG VOOR MALI MET TERIYA

Gedurende het jaarlijkse fietsevenement van Teriya in Leuven werd het presentatiepaneel tentoongesteld waarop het  Apatam-project wordt toegelicht met tekst en foto’s van de kinderen, de ouders en het team van de dovenschool en de drie nieuwe klaslokalen.

De Burkinese winkel was de volledige namiddag open. De artisanale voorwerpen en de sjaals waren erg in trek.

Tussen de aanwezige VZW’s is er opbouwend overleg geweest met de afspraak om in de toekomst bepaalde situaties, ervaringen en problemen samen te bespreken en op te lossen.

2012_05_5-6-7

D’STORE SCHOENENACTIE

D’STORE, een sportwinkel in Bierbeek, organiseerde een ruilactie met voetbalschoenen. Bij het binnenbrengen van oude voetbalschoenen kreeg de klant een korting bij aankoop van een nieuw paar. De vzw Apatam kon gratis over de oude voetbalschoenen beschikken. Door deze actie staan 42 paar bruikbare voetbalschoenen vertrekkensklaar richting Burkina Faso.

2012_01_

BEZOEK VAN MAGDA EN LINDA AAN DE DOVENSCHOOL KASTERLINDEN IN ST-AGATHA-BERCHEM

Magda en Linda brachten samen een bezoek aan de leraars van de dovenschool Kasterlinden in Sint-Agatha-Berchem.  Een regelmatige uitwisseling tussen een Belgische en Burkinese dovenschool zou boeiend zijn. Temeer omdat Pamoussa droomt van een jumelage met een Belgische dovenschool.

Een powerpoint-voorstelling over de dovenschool Kasterlinden werd gemaakt voor de dovenschool in Kaya. Magda maakte ten behoeve van de dovenschool in Sint-Agatha-Berchem een lijst van benodigdheden voor Burkina Faso, met de bedoeling ze mee te nemen op de volgende reis naar Kaya.
Martha zal de verdere contacten met de dovenschool Kasterlinden verzorgen.

2011_09_17

PANNENKOEKEN IN LIER

2011_09_03

LOOP-EVENT, GORE-TEX  TRANSALPINE-RUN

2011_04_25

FIETSEN VOOR MALI MET TERIYA

 2010

Vorig jaar kregen we schenkingen en verkochten we enkele ambachtelijke producten gemaakt
door doven in Burkina Faso. Met de verzamelde fondsen hebben we bijgedragen aan de medisch-
technische uitrusting van een auditief centrum in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou.